Az LG SIGNATURE OLED televíziót képminősége és formaterve miatt választották a legjobb high-end tévének, de elismerést kapott az UH770V SUPER UHD TV és a G5 okostelefon is.

Immár ötödik egymást követő évben nyerte el az LG Electronics (LG) OLED TV-je az európai piacon kapható legjobb high-end televíziónak járó elismerést az Európai Kép- és Hangszövetségtől (European Imaging and Sound Association — EISA). Az EISA díjairól minden évben 20 ország 50 multimédia-magazinjának szakértőit felvonultató bizottság dönt — ez a testület az innovatív termékeket azok technológiai tudása, formaterve és a bennük megtestesülő innováció alapján értékeli.

Az európai piac legjobbjának ítélt high-end tévének járó elismerést elnyerő LG SIGNATURE OLED TV (a 65G6 modell) esetében a zsűrit a hihetetlenül jó képminőséget garantáló tökéletes fekete megjelenítése győzte meg, a készüléket a szakértők „valóban a legkorszerűbb” televíziónak aposztrofálták. A szakértők értékelésükben különösen nagyra értékelték, hogy a készülék egyszerre támogatja a HDR 10 és a Dolby Vision™ HDR-szabványt is.

Az LG nemrégiben Magyarországon is bemutatta legfejlettebb 4K felbontású HDR-képes OLED TV-it, köztük a luxuskategóriás, EISA-díjazott LG SIGNATURE OLED TV G6 készüléket, valamint az augusztustól már kapható E6, B6 és C6 modelleket, amelyek az idei CES-en debütáltak Las Vegasban.

„Rendkívüli elismerést jelent, hogy immár ötödik egymást követő évben megkaptuk az EISA legnagyobb presztízsű díját, amely minden esztendőben egyformán értékes a számunkra” — mondta Brian Kwon, a LG Home Entertainment Company elnöke. „Ez az elismerés megerősíti azon meggyőződésünket, amely szerint az LG SIGNATURE OLED TV olyan mérnöki csúcsteljesítmény, amely lélegzetállító képminőséggel és forradalmi formatervvel párosul.”

A 65G6 modell mellett az LG egy másik televíziója, az UH770V SUPER UHD TV is elismerést érdemelt: a készülék meggyőző képminősége és intuitív webOS 3.0 okostévés platformja miatt kapta meg az EISA európai okostévé-díját.

Szintén a díjazottak között volt az LG csúcskategóriás okostelefonja, a G5, amely moduláris felépítése és a teljesen fémből készült, unibody készülékháza miatt érdemelte ki az EISA mobilinnovációs elismerését.

TECHNIKAI INFORMÁCIÓK

HDR – az igazi látvány

Ha a műsorszolgáltató a tartalmat standard dinamikatartományban (SDR) nyújtja, akkor a filmes utómunka, a digitális keverés, műsorszórás, majd végül a képernyőn történő megjelenítés során az eredeti információtömeget tömörítik, redukálják. A HDR technológia — beleértve a HDR-képes képernyőket is — ezzel szemben a minimálisra csökkenti az eredeti kontrasztarány és színskála veszteségét.

lg-oled-tv-hdr

A HDR tartalmakban továbbított információk a fényerő és a színek vonatkozásában sokkal szélesebb skálát fednek le, mint az SDR. A HDR-képes képernyők képesek ezt az információtömeget feldolgozni és meg is jeleníteni, így a képet sokkal szélesebb szín- és fényerőskálából hozza létre. Az emberi szem sokkal nagyobb megvilágítás-tartományú és kontrasztarányú képet tud érzékelni annál, mint amit az SDR-tartalmak közvetítenek, a legmélyebb feketétől a legfényesebb fehérig. A HDR-technológia ezzel szemben olyan képeket képes megjeleníteni, amely a valóságoshoz közeli kontrasztaránnyal, ragyogó színekkel majdnem olyan, mint ahogyan a valóságot látja az emberi szem.

Az LG 2016-os OLED televíziói támogatják a világ vezető műsorszolgáltatói, filmstúdiói, valamint a fogyasztói elektronikai gyártók által megalkotott, iparági standardnak számító HDR-formátumokat, vagyis a HDR10-et és a Dolby Visiont. Mivel a készülékek támogatják a BT.2020-at, vagyis a legújabb generációs tartalomsugárzási standardet, a G6 és az E6 tévék egyben „jövőbiztosak” is.

Az OLED TV előnyei

Az LG OLED TV-választékának HDR-tudását az OLED képernyők képpontonkénti fényerőszabályozása (pixel dimming) teszi még teljesebbé. Ellentétben az LCD televíziókkal, ahol a LED háttérvilágítás a képernyő egy-egy teljes szegmensét világítja meg, az OLED-paneleken minden egyes pixelt egymástól függetlenül lehet ki- és bekapcsolni. Ennek köszönhetően az OLED életteli színeket, részletes árnyalatokat képes megjeleníteni akkor is, ha egy kisméretű világos képpont épp a tintafekete képrészletek közvetlen szomszédságában helyezkedik el úgy, ahogyan a csillagos égbolton a fekete háttér előtt a fényes égitestek.

Azokban a tesztekben, ahol az OLED- és az LCD-képernyőket hasonlítják össze, éles különbség tapasztalható abban, hogy miként képesek megjeleníteni a kis fényes pontokat vagy egy átlós fehér vonalat egy teljesen fekete háttér előtt — ezt mutatják az alábbi ábrák.

lg-oled-tv-lcd

Az ún. fényszivárgás jelenségének betudhatóan — amelyet a képernyő háttérvilágítása okoz — az LCD TV képernyőjén a fényes részletek mellett felhősödés látható, teljesen fekete kép vetítésekor pedig a kijelző alsó és felső élénél derengés tapasztalható. Az OLED képernyők ezzel szemben nem mutatnak ilyen hátrányos tulajdonságokat.

Végtelen kontrasztarány a tökéletes feketén

Az OLED TV-k képernyőjén a HDR-tartalmak egészen új élményt nyújtanak az innovatív OLED Pixel Dimming technológiának köszönhetően. Az OLED kijelzőkben minden egyes képpont saját fényt bocsát ki, külön-külön ki- és bekapcsolható, így pontosan meg tudja jeleníteni az igen alacsony megvilágítási értékeket, beleértve a tökéletes feketét is. Az LCD tévék — a szükséges háttérvilágítás miatt — ezzel szemben csak korlátozott kontrasztarány visszaadására képesek. Az OLED tévék dinamikus kontrasztaránya, vagyis a legsötétebb és a legvilágosabb képrészlet közötti különbség meghaladja a 20 blende (vagy expozíciós érték, angolul exposure value, EV vagy stop) értéket, szemben az LCD-k 14-es értékével. (1 EV különbség kétszeres fénymennyiséget jelent.) Ez azt jelenti, hogy az OLED kijelzők képesek megjeleníteni még a legsötétebb tartományokat is, hihetetlen részletességgel. Ezt illusztrálja az alábbi ábra is: a mélyfekete háttér előtt éppúgy látható egy OLED tévén a Vesta kisbolygó 0,0003 nit fényereje, mint a Vega csillag 0,031 nit fényereje.

lg-oled-tv-lcd-2

Természetes hangzás, intuitív navigáció

Az LG a high-end audioeszközök úttörőjének számító harman/kardonnal dolgozott együtt az LG G6 és E6 előrenéző hangprojektor-rendszerének kifejlesztésében. Azáltal, hogy a hangszórók előre és nem lefelé irányulnak, mint sok vékony kialakítású televízió esetén, a nézők tiszta, részletgazdag hangzást hallhatnak, torzítás- és visszaverődés-mentesen még akkor is, ha a készüléket falra rögzítik.

A most bemutatott OLED TV-portfólió a legfrissebb webOS okostelevíziós operációs rendszerrel érkezik. Az LG webOS 3.0 kivételes felhasználói élménnyel segíti az LG okostévéinek használóit, így azok intuitívabb módon navigálhatnak a készülékek számos funkciója, az internetes és egyéb tartalmak között.

További érdekes és hasznos cikkek a PixelDesigners magazinban!

[appbox appstore appid ?wpappbox_reload_cache]

PDMtube VIDEÓK