Az Adobe Muse CC legújabb frissítésében végre elérhetővé vált a responsive beállítási lehetőség.

Amikor az Adobe megalkotta a Muse szoftverét, az volt a fő cél hogy kódolási tudás nélkül is szép és használható weboldalakat tudjon mindenki készíteni. Nagyon megkésve, de végre a responsive hatás is beállíthatóvá vált az új verzióban. Nézzük hogyan!

ELSŐ LÉPÉS

Az alábbi ábrán is látható, hogy már rögtön az elején, új oldal létrehozásakor be tudjuk állítanihogy Fluid Width, azaz responsive hatás esetében mekkora legyen a maximum oldal szélesség, illetve a minimum szélesség és magasság.

pdm-11-muse_1

A többi beállítási lehetőség már a korábbi verziókban is jelen volt. Amint ezzel megvagyunk, és kiválasztjuk az első oldalt, rögtön szembetűnik majd az a lilás sáv, aminek segítségével tudjuk a responsive hatást kezelni.

Ezen jól látható a korábban megadott 960px max. szélesség, illetve a minimum 320px szélesség is. Ott a 960-as érték alatt van egy kis nyíl, amit tologatva, valós időben méretezi össze a tartalmunkat, így utána tudunk igazítani minden szöveges és grafikai elemnek, ha muszály.

A példa kedvéért (ne nézd a designt. :)) beraktam egy piros sávot felülre, egy nagy főcímet és két oszlopba szöveget. Jelenleg 20px a belős margónk, ehhez vannak zárva a szövegboxok is. Meg tudjuk azt is határozni, hogy ha állítjuk a méretet, akkor a szövegbox megtartsa-e azt a 20px-es belső margót vagy automatikusan értelmezze a méretezést.

pdm-11-muse_3

Jelölj ki bármilyen grafikai elemet vagy szövegboxot, és láthatod hogy a jobb oldali panel alján szerkeszthetővé válik az a funkció, ahol az eltartás megjegyzését tudunk megadni. A jobb oldali szövegboxnál a jobb oldalt, a balnál a bal oldalt fixáltam. A felsővel pedig a böngészőhöz viszonyítva lehetne ezt rögzíteni.

pdm-11-muse_2

Tetszett a cikk? Olvasd tovább a PixelDesigners Magazine digitális magazinban!

Magyarország első és egyetlen ingyenes kreatív digitális magazinja iPadre, nem csak a kreatív szakmákban dolgozók számára!

PixelDesigners Magazine

Papp ÁdámGrafikus, webdesigner, digitálismagazin-szakértő
Több mint 15 éve foglalkozom weboldal és grafikai tervezéssel, illetve a Budapesti Metropolitan Egyetemen oktatok digitális magazin készítést.