A prototype megoldások most nagy kedvencek, sorran jellenek meg ilyen megoldások. Nézzük meg hogy az Adobe hogyan gondolja mindezt.

Az Adobe XD, vagy hivatalosabb nevén Adobe Experience Design CC egy olyan szoftver, amivel az elkészített designt – mondjuk egy alkalamzásét – tudjuk animálni, ezáltal szemléltetve a majdani működését.

A TÖBBIEK

Természetesen nem az Adobe volt az első aki ilyen megoldást tett le az asztalra, és hát lássuk be hogy el is késtek vele nagyon. Feltételezem észbe kaptak, és próbálják Ők is meglovalogni azt a hullámot, amit most a Marvel, a Principle vagy mondjuk az InVision vet. Több is megoldás van, és az Adobe most ide próbál felzárkózni…egyenlőre tényleg csak próbál.

A helyzet az hogy a jelenlegi 0.5.2-es Preview verzió sem tud annyit, hogy elismerőn tudnánk csettinteni. Hozza azokat az alap dolgokat, amikkel már el lehet kezdeni valamit, de a többiek már sokkal előrébb tartanak. Személy szerint azt se értem hogy miért kellett erre egy külön szoftvert csinálni, és miért nem integrálták a Photoshopba, ha már Artboardokat is kezel.

PROTOTYPE ALAPSZINTEN

A szoftver elindításakor az alábbi ablak fogad minket, amin rögtön nyithatunk egy új üres doksit, vagy az előre eltárolt Apple, Google és Microsoft UI csomagok közül bármelyiket.

adobe-xd-1

Bármelyiket kiválasztva egy teljesen szokványosnak mondható kezelő felületet kapunk. Jobb oldalon a funkciós panel, bal oldalon pedig némi eszköztár. Felül kapjuk meg a Design, illetve a Prototype füleket, ahol értelem szerűen, animálni csak a Prototype fülön lehet. Ez is fura, ha egy olyan szoftvernél, amit direkt animálásra teremtettek, miért kell a szoftveren belül kettéválasztani. Ki érti ezt? 🙂

adobe-xd-2

Az „A” billentyű megnyomásával a jobb oldali panelen előre definiált artboardok közül tudunk választani. Egyébként pedig itt találjuk majd a rajzolás vagy a szöveg beállításait, lehetőségeit. Egy kicsit Photoshop, egy kicsit Sketch kezelőfelület.

Tetszett a cikk? Olvasd tovább a PixelDesigners Magazine digitális magazinban!

Magyarország első és egyetlen ingyenes kreatív digitális magazinja iPadre, nem csak a kreatív szakmákban dolgozók számára!

PixelDesigners Magazine

Papp ÁdámGrafikus, webdesigner, digitálismagazin-szakértő
Több mint 15 éve foglalkozom weboldal és grafikai tervezéssel, illetve a Budapesti Metropolitan Egyetemen oktatok digitális magazin készítést.