Sokunk kedvence, az Adobe Illustrator is végre képes a vászon tartalmát darabolva exportálni!

Az Illustrator CC 2015.3-as verziótól végre megkaptuk azt a funkciót, amivel a teljes artboardot, vagy a grafikai elemket külön-külön ki lehet exportálni. Helló Illustrator, örülünk hogy megérkeztél!

A Sketch is, de sok más szoftver is régóta tudja ezt, de úgyfest az Adobe mostanra jutott el idáig. A folyamat ismerős lehet, vagy a teljes Artboard tartalmát, vagy a grafikai elemeket, egyesével ki tudod exportálni az Assets Export panel segítségével. Ez ugye főleg mobil design tervezésnél, de még egy weboldal tervezésénél is hasznos tud lenni ha grafikai elemenként akarsz menteni, különböző méretekben.

WINDOW > ASSET EXPORT

Innen érhető el ez a lehetőség, és itt már rögtön meg is kapod az Asset Export panelt, de lényegében ugyan ezt a panelt kapod ha a File > Export > Export for Screens parancsot nyitod meg. A Windows menüből elérhető panel azért jobb, mert azt rögzíteni tudod bármelyik oldalon, és csak bele kell húzni az adott grafikai elemet az üres területre.

FORMÁTUMOK ÉS MÉRETEK

Mint láthatod jobb oldalt, számos file formátumból lehet választani az exportnál, sőt, külön be tudod állítani az iOS-hez tartozó és külön az Androidhoz tartozó fileokat és méreteket. Mert ugye mindkét platform esetében több méretben kell kimenteni – mondjuk – az ikonokat, grafikai elemeket, amik lehetnek @0.5x-től egészen @4x-ig, de megadhatsz szélesség vagy magasság, de még felbontás értéket is. A file formátumok a szokásosak, PNG, JPG, SVG és PDF.

Tetszett a cikk? Olvasd tovább a PixelDesigners Magazine digitális magazinban!

Magyarország első és egyetlen ingyenes kreatív digitális magazinja iPadre, nem csak a kreatív szakmákban dolgozók számára!

PixelDesigners Magazine

Papp ÁdámGrafikus, webdesigner, digitálismagazin-szakértő
Több mint 15 éve foglalkozom weboldal és grafikai tervezéssel, illetve a Budapesti Metropolitan Egyetemen oktatok digitális magazin készítést.