Az Apple TV új rendszere a tvOS, amire most bemutatjuk hogy hogyan tudsz tervezni rá.

2015 októberében az Apple bemutatta a 4. generációs  tv-t, és vele együtt megérkezett a tvOS is, ami a cég negyedik rendszere az OS X, iOS és a WatchOS után. Megalkottak egy teljes arculati kézikönyvet arra vonatkozóan hogy miként tudunk tvOS-re tervezni. Lássuk miből élünk…

AZ ALAPOK

Akik jártasak a mobilokra való design tervezésében, már kívülről fújják a különböző platformok grafikai szabályait, előírásait. Most lehet egy újat is megtanulni, itt a tvOS! Teljesen más a megközelítés, hiszen most nem egy számítógép vagy egy mobil eszköz a felület, hanem maga a TV.

Az új Apple Tv-hez már jár egy érintőfelületes távirányító, szóval már mindenféle gesztusokkal tudjuk a TV-t irányítani, és beszélni is tudunk már hozzá, hála a beépített Sirinek.

KÉPEK, IKONOK, FELBONTÁSOK

A tvOS felépítése egy kicsit iOS, egy kicsit web alapú. Vannak alkalmazás ikonok, vannak slideshowk, sőt még parallax megoldások is. Minden kép az Apple Tv-n @1x felbontású! Ezt jó tudni az elején!

„Alkalmazás ikonok

Ahogy az iOS-en is, itt is találhatók alkalmazások, amik lehetnek játékok, Tv csatornák appjai, de megtalálható a VLC vagy a Vimeo alkalmazása is. A kinézetüket és az elrendezést így kell elképzelni:

icons-and-images-app-icon-grid-1

Ahogy láthatod, nincs túlbonyolítva. A lényeg hogy elsőre jól látható és érhető legyen az app működése, funkciója. Egyszerű hátteret vagy háttérszínt használj, az appból kinyert screenshotot ne! Az ikonok sarkai is le vannak kerekítve, és ezek az ikonok már több rétegűek is lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a remoteon az ujjad mozgatva az ikon is mozogni kezd, 3D hatást keltve. Na de először is lássuk hogy mekkora ikonokat tervezhetünk. Mind a két méret kell az appokhoz!

Small ikon méretek

Az Apple Tv Home screen felületén jelenik meg, ha telepítve van az alkalmazás.

pdm-11-tvos_1

Fekete vonal: Valódi méret (400×240 px)
Piros vonal: Fókusz/Biztonsági méret (370×222 px)
Szaggatott vonal: Megjelenített méret (300×180 px)

Large ikon méret

Ez az AppStoreban fog megjelenni.

pdm-11-tvos_2

Fekete vonal: Valódi méret (1280×768 px)

Tetszett a cikk? Olvasd tovább a PixelDesigners Magazine digitális magazinban!

Magyarország első és egyetlen ingyenes kreatív digitális magazinja iPadre, nem csak a kreatív szakmákban dolgozók számára!

PixelDesigners Magazine

Papp ÁdámGrafikus, webdesigner, digitálismagazin-szakértő
Több mint 15 éve foglalkozom weboldal és grafikai tervezéssel, illetve a Budapesti Metropolitan Egyetemen oktatok digitális magazin készítést.