Legújabb interjúnkban a Design Terminál mentorprogramjáról beszélgettünk Ács Zoltánnal, aki a Design Terminál inkubációs programjának vezetője.

Mikorra tehető hogy elkezdtétek a startup cégeket felkarolni, segíteni?

A Design Terminál több mint három éve támogatja a kreatívipari vállalkozókat, a mentorprogramunk pedig 2014 januárjában indult. Azóta 140 vállalkozóval konzultáltunk, eddig kilenc vállalkozást mentoráltunk, és 52 céget vittünk ki nemzetközi iparági szakvásárra. A vállalkozásfejlesztő programok mellett hatékony támogatói környezetet építünk: eseményeket, előadásokat, szakvásárokat szervezünk, valamint számos céget juttatunk külföldi szakkiállításokra.

Bármilyen típusú startupok jelentkezhetnek?

A mentorprogram harmadik szemeszterére már nem csak design cégek, hanem technológiai és városfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások is jelentkezhettek, a kiválasztási folyamat jelenleg is zajlik. Olyan cégeket vártunk, amelyek több szegmens határterületén alkotnak. Például olyan tervezőt aki technológiai innovációval kombinált ruhákat alkot, vagy olyan designert aki applikációval vezérelhető bútort tervez.

Pályázhatnak-e nem végleges és még nem értékesített termékkel a startupok?

Területenként eltérőek a jelentkezési kritériumok. A design vállalkozások esetében már működő, értékesítési eredményeket felmutató jelentkezőket várunk, akik szeretnének globális piacra lépni. A városfejlesztéshez kapcsolódó, illetve a tech cégek viszont akár már ötlettel vagy prototípussal is jelentkezhettek.

Milyen segítséget tudtok nyújtani egy induló startup csapatnak? Milyen tanácsokat kérhetnek a startup cégek a befektetőktől és a mentoroktól?

Elsősorban nem anyagi, hanem erős szakmai támogatást kapnak a résztvevő vállalkozások. Több mint 100 fős nemzetközi mentorhálózatunk van, számos szakértő segíti a munkánkat Szilícium-völgytől Berlinen át Budapestig. Elsősorban marketing, pozicionálás, brand stratégia, üzleti tervezés, iparjogvédelem és szervezetfejlesztés területén segítünk a cégeknek. A tech startupok megismerkedhetnek többek között az agilis szoftverfejlesztéssel, vagy a lean módszertannal. A városfejlesztéssel kapcsolatos cégeknél pedig közvetíteni tudunk a cégek és az urbanisztikai megoldások vevői, vagyis az önkormányzatok és a közműcégek között. A mentoraink azonban annyi területet lefednek, hogy annak is tudunk segíteni, akinek az amerikai üzleti kommunikációban van szüksége segítségre, és például annak is, aki a legnagyobb londoni reklámügynökségek ügyfeleihez szeretne hozzáférést kapni. Ezeken kívül minden résztvevő céget kijuttatunk egy nemzetközi iparági szakvásárra. A program kül.nlegess.ge még az is, hogy az intenzív hathónapos mentorálás alatt lesznek például olyan feladatok, ahol divattervezők, építészek és programozók együtt dolgoznak majd feladatokon. Új nézőpontokkal gazdagodhatnak, ez pedig segíti a kreativitást.

Tetszett a cikk? Olvasd tovább a PixelDesigners Magazine digitális magazinban!

Magyarország első és egyetlen ingyenes kreatív digitális magazinja iPadre, nem csak a kreatív szakmákban dolgozók számára!

PixelDesigners Magazine