Kakucsi-Csernák Zoltánnal, a Magyar Nemzeti Dron Szövetség ügyvivő elnökével beszélgettünk a hazai drón helyzetről, annak szabályozásáról és jövőjéről.


Most nagy a felfordulás a drón használat körül. Első körben szerintem tisztázzuk hogy mi is pontosan a drón? És miben más egy modell repülő?
A távirányítású légi modellt – mely lehet repülő, helikopter vagy multikopter – a földről irányítja a modellező. A gép irányítását a repülés alatt végig a modellező végzi, ezért annak kapcsolat megszűnése a modell elvesztésével jár. Éppen ezért a modellezők, akik jellemzően az átlagnál magasabb műszaki tudással üzemeltetik a gépeket, a lakott területeketől távol, kijelölt modellrepülőtereken hódolnak a hobbijuknak.

A drónt – mely szintén lehet repülő, helikopter vagy multikopter – az különbözteti meg a modelltől, hogy a fedélzetén olyan repülésvezérlő rendszer található, mely a hozzá kapcsolt szenzorok segítségével (pl. GPS, magasság- és sebességmérő, …) autonóm repülésre képes, a drónt irányító „pilóta” beavatkozása nélkül.

Mennyire népszerűek a drónok idehaza?
Ha a játék multikoptereket is beleszámoljuk (ami még nem drón), akkor 40-50.000 db lehet használatban jelenleg, míg a valóban drónnak számító, autonóm repülésre képes multikopterek száma 10.000 darab körül lehet jelenleg hazánkban.

A különböző sajtókban horrorisztikus bünteséket hallani a drón reptetés ügyében. Milyen szabályozás és előírás vonatkozik a drónokra? Megfogják különböztetni tudás alapján (méret, kamera, súly, hatótáv)?
Melyik jogszabály alapján is? 🙂 Erre a kérdésre jelen pillanatban azért nehéz az egyértelmű válasz, mert maga jogalkotó sem tudja, hogy milyen techinkai paraméterek mentén határozza meg véglegesen a kategóriákat, hiszen vannak átfedések a különféle eszközök között. Pl: Van számtalan multikopter amelyek méretük alapján nagy és komoly eszköznek tűnnek, ám nem rendelkeznek autonom repülési képességekkel, sem az ahhoz szükséges eszközökkel és a repülési távolsága nem több 50 méternél, ellenben vannak játéknak látszó eszközök, amelyek messze nem azok és melyek az előbb emlitett kategóriával ellentétben nagyon komoly autonóm repülési képességek birtokában vannak. Egyszóval ami biztos, hogy a szabályozó törvényileg ezen eszközök tekintetében nem fogja ismerni a játékkategória fogalmát, amiként a gyártók sem ismerik azt az általuk készitett eszközök sorával kapcsolatban. Ez nem jelenti hogy egy bizonyos kor alatt ne lehetne repülni ezen eszközökkel, a jogalkotó szándéka az, hogy a szóbanforgó eszközöket nagykorú felügyelete mellett, vagy megfelelő jártasság esetén lehessen használni. Kivételt képeznek az autonóm repülésre alkalmatlan és kis repülési távval (pár tízméter) biró multikopterek.

Szükség van jogosítványra a drón reptetéshez?
Jelen esetben még nem, de várhatóan kötelező lesz valamiféle jogosítvány megszerzése, ami az alapismeretek elsajátitását feltételezi (Basic). Viszont ahogy az autók esetében, ez egész specifikus képzéseket, képzési kategóriákat is magába fog foglalni. Érdemes már most utána érdeklődni a lehetőségeknek akár a Szövetségen keresztül is.

Van jogi különbség a lakott/nemlakott területek fölött? Mi van azzal aki csak hobbi szinten szeretne repkedni a kertjében?
Az a felhasználó, aki a saját tulajdonát képező vagy a tulajdonos engedélyével használt kert, birtok, mező stb. felett repül, megteheti, de csak abban az esetben ha ezzel nem sérti mások személyiségi jogait és nem repül 120 méter közeli magasságba. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint nincs jogi különbség lakott, illetve nem lakott területek között, biztosítás, tevékenységi engedély és eseti légtér engedély nélkül közterület felett nem ajánlott repülni, mivel ebben az esetben intézkedési joga van a rendőrnek a felhasználóval szemben. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy aki csak teheti csatlakozzon valamely már müködő egyesülethez, ahol mint a biztositás, mint az esetleges engedélyek beszerzése megoldott hobbisták számára is.

A kamera nélküli max. 50 méter hatótávolságú drónokra vonatkoznak szabályok?
A max. 50 méter hatótávolságú „drón” nem drón, hiszen a drón autonóm módon tud repülni, így az elvi hatótávolságnak csak az akkumulátor kapacitása szab határt.

Mire számíthat az, akinek a drón véletlen meghibásodása esetén lezuhan és kárt okoz?
Büntetőjogi felelősséggel bír. Az anyagi kárt a biztosító fizeti a vállalási limitnek megfelelően, amennyiben a repülés megfelelt az érvényes jogszabályi előírásoknak. Az efölötti rész (kárösszeg+akár életjáradék is) a károkozót terheli.

Ha szeretnék drónfotózással vagy drónvideózással foglalkozni, hogy tehetem legálisan?
Több, a feltett kérdésben szakértő és évek óta az oktatás, az emlitett eszköz tudatos és felelős felhasználását segitő szervezet és/vagy vállalkozás müködik itthon. Ezen kezdeményezések célja, hogy segitsék a felhasználókat a jelen és a majdani szabályok útvesztőjében való eligazodásban.  Jelen helyzetben amire szükség van, hogy az eddig hobbi repüléseket végző felhasználó, piaci szereplővé válhasson, azaz vállalkozásszerűen foglalkozhasson ezen eszközök üzemeltetésével a következőkből tevődik össze:

  • Bejegyzett, a fotózással, légifotózással bíró vállalkozás/cég.
  • Jártasságot bizonyitó oktatáson való részvétel, vagy annak igazolása
  • Az adott eszközökre biztosítás kötése
  • Majd a hatóságtól megkapott tevékenységi engedély megléte, mely alapjául szolgál a munkaterületre szóló eseti légtér kérésnek.

Ez a jelen, a várható szabályozás sokat fog változtatni ezen a helyzeten, sok esetben könnyiteni fogja azt. Reményeink szerint az említett szabályozás hamarosan megjelenhet, de pontos időpontot a szabályozón és a törvényalkotón kivül senki nem ismeri. A magunk részéről a szabályozás létrehozásában amit lehetett, szakmailag hozzátettünk, ezért is bízunk a szakmaiságot nem nélkülöző és a felhasználókat figyelembe vevő szabályozás megszületésében.

Továbbá a felsoroltak megszerzésében a dronakadémia honlapján lehet tájékozódni, úgymint oktatás, elméleti és gyakorlati ismeretek, az engedélyek, biztosítások tekintetében pedig a Magyar Nemzeti Dron Szövetség segitséget tud nyújtani az arra igényttartó felhasználók számára.

Hogy látja, mennyire növekedhetnek meg a drónhasználók Magyarországon a következő években?
A karácsonyi ajándékok tekintetében idén duplájára emelkedett a játék kategóriájú multikopterek eladása a tavalyi szezonhoz képest, míg a valóban drónnak számító eszközök eladása 4-5-szörösére nőtt. A növekedés az árak csökkenésével pedig megállíthatatlan, azaz exponenciális növekedés várható az elkövetkező években.

Tetszett a cikk? Olvasd tovább a PixelDesigners Magazine digitális magazinban!

Magyarország első és egyetlen ingyenes kreatív digitális magazinja iPadre, nem csak a kreatív szakmákban dolgozók számára!

PixelDesigners Magazine